"Wij besparen 70% op de internationale belkosten!"

AANBIEDING: MKB-pakket nu voor 9,95 euro per maand

Inleiding

Bij Voice over IP of VoIP wordt het Internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak te transporteren. Hierdoor wordt telefonie mogelijk op datanetwerken en ontstaat de mogelijkheid om de voorheen traditioneel gescheiden werelden van spraak en data samen te voegen. Hierdoor is nog slechts één infrastructuur nodig en kunnen bovendien nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld.

Doorkoppelen intern telefoon aan een IP-adres

Een voordeel is dat een intern telefoonnummer gekoppeld kan worden aan een IP-adres, waardoor een telewerker ook thuis via zijn interne telefoonnummer bereikt kan worden. Voorheen kon dat alleen door het nummer door te schakelen naar huisadres en dat brengt kosten met zich mee.

Kwaliteit

De kwaliteit van het signaal kan beter zijn dan bij traditionele analoge telefonie als de onderliggende digitale verbinding goed is. Gebruikers van het eerste uur vonden zelfs soms de kwaliteit "te goed" omdat de lijn, door het gebrek aan ruis, 'dood' leek. Om dit op te lossen kan bij VoIP-telefoonsystemen 'Comfort Noise' worden gebruikt, een systeem dat niets doet dan het toevoegen van een lichte ruis aan het signaal.

Bekabeling

Kantoor-omgevingen kunnen volstaan met minder bekabeling omdat de pc en de telefoon op één poort aangesloten kunnen worden. De pc moet dan wel een extra netwerkpoort hebben om de telefoon op aan te sluiten, of er moet een "ethernetswitch" of "router" staan met meer dan één poort. Ook is het mogelijk dat het toestel een ethernet in- en uitgang kent. De snelheid kent vaak wel een beperking. Gigabit-Ethernet heeft nog niet tot nauwelijks zijn intrede gedaan bij adapters (ATA's) en IP-telefoons. Doorsnee wordt er niet meer snelheid geboden dan 100 Mbit/s, waarbij enkele apparaten zelfs niet verder gaan dan 10 Mbit/s. Deze laatste zijn vaak bedoeld voor de thuis-omgeving, waar de snelheid naar Internet sowieso al beperkingen heeft - en die lagere snelheid geen enkel probleem vormt.

Dienst Integratie

Integratie van verschillende diensten kan met Voice over IP makkelijker worden (denk hierbij aan gezamenlijk aan een document werken tijdens een gesprek of videoconferencing. Belangrijker drijfveren zullen onder andere CTI zijn - denk aan koppelingen met databases - en gedeelde adresboeken en/of telefoonboeken. De extra mogelijkheden en flexibiliteit die VoIP biedt kan veel belangrijker zijn dan de mogelijke kostenbesparing die haalbaar is.

Kostenbesparing

Bedrijven met meerdere vestigingen kunnen met Voice over IP optimaal gebruikmaken van vaste verbindingen tussen locaties door dezelfde bandbreedte voor voice verkeer en dataverkeer te gebruiken. Dat levert een kostenvoordeel op. Omdat bestaande dataverbindingen gebruikt kunnen worden, is de prijs meestal lager dan via een klassieke telefoonverbinding. Dit is zeer interessant voor internationale gesprekken, of voor gesprekken tussen verschillende vestigingen van een bedrijf.

Bereikbaarheid

De achilleshiel van de klassieke telefonie is de lijn tussen de bedrijfscentrale en de wijkcentrale. Bij uitval van een aansluiting kan alles weg zijn. Met de toepassing van VoIP wordt gebruik gemaakt van standaard netwerkprotocollen die zich als normaal dataverkeer laten behandelen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk meerdere dataverbindingen op een netwerk aan te sluiten, waardoor bij uitval van een enkele lijn de verbinding met de buitenwereld niet verbroken wordt.

Locatie onafhankelijk

Bij analoge telefonie is een telefoonnummer gekoppeld aan een locatie. Bij VoIP is een telefoonnummer gekoppeld aan een VoIP account (gebruikt in hardware of software). De locatie van het VoIP account is daarbij willekeurig. Een VoIP toestel kan daarmee functioneren op iedere locatie waar het toestel verbinding heeft met het internet. Ook binnen bedrijven zijn toestellen eenvoudig te verplaatsen zonder dat dit invloed heeft op het telefoonnummer of het functioneren van het toestel.

Momenten om Voice over IP te overwegen

  • Indien uw huidige telecom infrastructuur vervangen dient te worden
  • Zodra u functionaliteiten zoekt die uw conventionele centrale niet biedt
  • Als u IT applicaties wilt koppelen aan telefonie; CRM of patiëntenkaart
  • Op het moment dat u vestigingen wilt koppelen
  • Bij thuis- of flexwerk vraagstukken
  • Indien u wilt besparen op uw telefoonkosten
  • In geval van Wet Financiële Dienstverlening
  • Als u wilt voldoen aan de eisen van de Inspectie Gezondheidszorg
  • Bij verhuizing naar een ander pand of vervanging van uw bekabeling